Het woord domotica is afgeleid van het Latijns woord ‘domus’, dat huis betekent, en het woord elektronica. Het staat voor slimme technologie in huis. Domotica kan een huis veiliger en comfortabeler maken. In een woning, voorzien van domotica, worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt.

Wat is Domotica?

Domotica omvat alle apparaten en infrastructuren in en rond gebouwen en woningen, die elektronische informatie gebruiken voor het meten, programmeren en sturen van functies ten behoeve van bewoners en dienstverleners. Dankzij de integratie van de verschillende systemen en toestellen in de woning, is coördinatie mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan systemen waarbij deuren en ramen automatisch op slot gaan als u uw alarmsysteem aanzet.

Domotica oplossingen

De economische situatie, stijgende zorgkosten en het feit dat de vergrijzing toeneemt, dwingen ons om beter na te denken over zorgverlening in Nederland. Wij worden steeds gezonder ouder, wensen langer zelfstandig te wonen en onze eigen woonomgeving is ons dierbaar. Aan de kwaliteit van de zorg worden steeds hogere eisen gesteld; de wensen van de cliënt worden steeds belangrijker. Niets mis mee, toch?

Door het toepassen van moderne technologieën is het mogelijk om kwalitatief goede zorg op afstand te leveren. Met behulp van domotica kan men goede zorg op afstand afnemen, de woonruimte voorzien van extra comfort en veiligheidsvoorzieningen én kan men eenvoudig in contact blijven met familie, vrienden en organisaties.

Domotica categorieën

Domotica kan in 4 categorieën worden verdeeld:

1. Domotica wooncomfort
Automatische temperatuur- en lichtregeling, integratie van deur- en video telefoon.
2. Domotica beveiliging
Alarmsystemen gecombineerd met camera’s en bediening via internet of mobile devices.
3. Domotica persoons-/zorgalarmering
Op afstand uitlezen van luistersystemen en medische apparatuur. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van op afstand bedienbare camera’s of medische apparatuur.
4. Domotica sociale contacten en dienstverlening
Beeldbellen, dedicated community portals.

Wat kan OpMaat IT voor u betekenen?

OpMaat IT adviseert en ondersteunt cliënten, begeleiders, welzijns- en ouderenorganisaties. Goed toegepaste domotica verhoogt het woongenot en zorgt ervoor dat men langer zelfstandig kan blijven wonen. Daarbij kan men gebruikmaken van bijvoorbeeld platform- en hardware-onafhankelijke oplossingen.

OpMaat IT levert advies op maat bij het maken van de juiste keuzes als het gaat om IT-hulpmiddelen. Denk hierbij aan: moderne domotica toepassingen/hardware, internetaansluitingen en bijbehorende apparatuur, beeldtelefoons, touchscreen pc’s en andere IT-hardware.

Doe de Domotica-toets voor uw woning